Wiskunde, veel mensen zien het als een onmogelijke taak, als onlogisch en als onredelijk. Toch beseffen veel mensen zich niet dat wiskunde super belangrijk is in het leven. Zonder wiskunde zou je telefoon niet werken, zou het openbaar vervoer nog vele malen vaker te laat komen en zou er veel meer onrust zijn op een vliegveld.
Wiskunde wordt tegenwoordig vooral gebruikt voor optimalisatie. Zo bouwen wiskundigen en econometristen statistische rekenmodellen die voorspellingen doen. Om een voorbeeld te geven; de bussen in je eigen stad of dorp. Het is natuurlijk niet zomaar dat een bus om 14.32 uur ergens aankomt. Wiskundigen hebben hiervoor een model gemaakt en hebben de wachttijd proberen te minimaliseren. Een ander voorbeeld; rijen, er zijn talloze modellen over de wachtrijen met de vraag hoe kun je deze zo kort mogelijk maken? Hoeveel kassa's heb je nodig in een nieuwe winkel? Hoe groot is de kans dat Jumbo de boodschappen van de 4e wachtende moet betalen?
Vroeger was het toekomstperspectief van een wiskundestudent alleen maar wiskundige. Tegenwoordig kunnen wiskundigen vrijwel overal aan de slag. Dit komt vooral door data. Data wordt steeds belangrijker in onze wereld, uit data kan heel veel informatie gehaald worden. Toch kan niet iedereen dit doen, hiervoor hebben wij namelijk wiskundigen nodigen of beter gezegd econometristen.
Verschillende takken binnen deze sector zijn:
Data-analyse, grote datastructuren analyseren en conclusies trekken.
Verzekeringen, het bedenken van nieuwe modellen voor verzekeringen.
Financieel investeerder, aan de hand van modellen investeringsbeleid opstellen.
Docenten