Wiskunde en Econometrie
werkzaamheden
Werkzaamheden
Operations Research
Een telecombedrijf wil zo goedkoop mogelijk een netwerk met volledige dekking aanleggen, maar weet niet goed hoe dat te doen. Ik maak allerlei modellen waarmee we het proces kunnen simuleren en zo de beste aanpak kunnen vaststellen.Investment banking
Ik werk bij een investeringsbank, dit is iets anders dan een normale bankier. Mijn opdracht is te kijken naar de koers van een aandelenfonds. Deze kan de ene dag 5 % winst hebben geboekt en de dag erna ineens 8 % naar beneden zijn gegaan. Het koersverloop van zo’n fonds lijkt dan ook totaal onvoorspelbaar. Ik moet met berekeningen en modellen een voorspelling doen voor dit fonds.Actuariaat
Ik ben een actuaris, weinig mensen kennen dit beroep. Ik bouw modellen voor verzekeringsmaatschappijen, waarmee zij steeds beter hun risico’s inschatten. Nu werk ik aan de leeftijdsverwachting van mannen en welke invloeden bepaalde factoren statistisch invloed op hun levensduur hebben.
Data-analist
Ik houd me bezig met het analyseren van grote hoeveelheden data, afkomstig van bedrijven of andere organisaties. Nu ben ik bezig met het analyseren van allerlei betaalgegevens en is mijn opdracht te kijken welke patronen er in zitten en hoe we dan kunnen voorspellen wanneer mensen te weinig geld hebben.

Docent Wiskunde
Ik probeer leerlingen mijn liefde voor getallen en logica bij te brengen. Wiskunde komt in allerlei beroepen terug. Ik werk nu aan een les priemgetallen. Elk even getal lijkt de som te zijn van twee verschillende priemgetallen. Dat is een vermoeden dat in de achttiende eeuw is opgesteld. Nog steeds is het niet bewezen. Je kunt er een miljoen mee winnen als je het aantoont. Er zit zoveel in getalletjes. Die fascinatie probeer ik over te brengen op de leerlingen.