Opleidingen

Sterrenkunde, Theoretische of Technische Natuurkunde, Natuur- en Sterrenkunde, Medische technologie

Profiel
N&T of N&G met natuurkunde
Natuur - en sterrenkunde
Werkzaamheden (5)

1.
Onderzoeker/sterrenkundige
Ik doe onderzoek naar plekken in het heelal waar de ruimte en tijd sterk vervormd zijn. Met behulp van röntgenstraling bestudeer ik de omgeving van neutronensterren en zwarte gaten. Om deze röntgenstraling...
Lees meer..

2.
Ingenieur
Ik werk mee aan de ontwikkeling van supergeleiders. Een supergeleider is gemaakt van materiaal waarvan de elektrische weerstand beneden een bepaalde (zeer lage) temperatuur verdwijnt. Samen met een team ben ik aan het onderzoeken of het ook mogelijk is om supergeleiders op nanoschaa
Lees meer….

3. Onderzoeker
4.
Stromingsdeskundig
5. Medische natuurkunde
Dat jij op dit moment achter een computerscherm zit en dit leest heb je te danken aan veel natuurkundigen. Alle technische apparaten van tegenwoordig zijn namelijk gebouwd op de regeltjes die natuurkundigen hebben bedacht.

Natuurkunde probeert met de hulp van regeltjes dagelijkse dingen te beschrijven, bijvoorbeeld een appel die uit een boom valt. Maar ook mindere tastbare onderwerpen worden met dit vak onderzocht, denk aan straling, energie, kracht, licht, magnetisme en het bestuderen van sterrenstelsels en planeten. 

Natuurkunde bestaat uit enorm veel verschillende sectoren, dit komt omdat er voor alles wat er om ons heen is wel een natuurkundige verklaring bestaat. Zo kun je nieuwe sterren gaan zoeken, snellere vliegtuigen ontwerpen of helpen in ziekenhuizen, niks is te gek voor een natuurkundige.

Natuur- en sterrenkundigen doen onderzoek vanuit een nieuwsgierigheid naar hoe de wereld in elkaar zit. Van het allerkleinste (deeltjesfysica) of het allergrootste (astrofysica), maar bijvoorbeeld ook over levensprocessen (biofysica). Ze willen weten waarom. Dit is van direct belang voor ontwikkelingen in alle natuurwetenschappelijke vakgebieden zoals scheikunde, biologie en de medische wetenschap.

Het is dus de kern van alle technische wetenschappen. 

Exact, informatie en techniek