Recht en bestuur
Veiligheid
Werkzaamheden (3)

1.
Landmacht officier
Ik ben luitenant bij de landmacht bij de bewakingstroepen. Ik geeft leiding aan een groep van 35 mannen en vrouwen. Wij zijn verantwoordelijk voor de veiligheid van terreinen …..
Lees meer..

2.
Criminoloog
Vandaag start ik een nieuw onderzoek. We zien dat er veel overlast is vanuit bepaalde groepen in de gemeente. Ik ga de komende maanden allerlei gegevens verzamelen....
Lees meer..

3. Beleidsmedewerker veiligheid


De wereld lijkt steeds onveiliger te worden, gelukkig wonen wij in Nederland. Nederland is namelijk één van de meest veilige landen van de wereld. Dat is te danken aan onze economie, geschiedenis en samenwerking met andere landen.

 

Maar dat gaat niet vanzelf, we hebben veel verschillende veiligheidsmedewerkers die dagelijks actief zijn om de veiligheid te bewaken en risico's te voorkomen. Zo heeft Nederland onder andere een geheime dienst, politie en een leger om ongeval- en terreur risico’s te beperken en particuliere beveiligingsmedewerkers en adviseurs. Nieuw is alles op het gebied van cyberbeveiliging. Het internet biedt veel mogelijkheden maar is zeer kwetsbaar.

 

In onze samenleving is het belangrijk dat deze mensen niet alleen optreden wanneer het nodig is, maar ook sociaal met de bevolking om kunnen gaan. Ze staan niet boven de bevolking maar dienen de bevolking.

 

In Nederland proberen we de samenleving en evenementen zo te organiseren dat veiligheid vooraf bijna zeker is. We bestuderen het gedrag van mensen en weten waarop we moeten letten bij groepen en individuen. Dit wordt dan weer toegepast in allerlei plannen en protocollen. Dit geldt niet alleen voor de nationale veiligheid maar ook voor veiligheid bij bedrijven, evenementen, verkeer, brandweer enzovoorts.

 

 

Verschillende takken binnen deze sector zijn:

 

 

Opleidingen:

WO:
Criminologie, KMA
HBO: Veiligheidskunde

Profiel
De opleidingen zijn te doen met ieder havo of vwo pakket.
handhaving
preventie
cyber