Informatica en informatiekunde
werkzaamheden
Werkzaamheden
Programmeur
Vandaag werk ik aan de ontwikkeling van een game voor een mobiele telefoon. Op basis van het algemene ontwerp hoe het spel eruit moet zien en werken, ga ik nu de verschillende onderdelen regel voor regel programmeren in JAVA. Ik begin met vast te leggen hoe het karakter in het spel moet bewegen wanneer verschillende toetsen van de gsm worden ingedrukt. Daarbij moet ik ervoor zorgen dat het poppetje niet te snel en niet te langzaam loopt en dat het poppetje niet uit het scherm beweegt. Nadat ik een stuk heb geprogammeerd test ik of alles werkt zoals het moet werken.


Systeem Ontwikkelaar
Vandaag werk ik voor een klant die via internet foto's wil verkopen aan vormgevers. De klanten moeten een foto kunnen vinden aan de hand van de prijs, de kleur of het onderwerp. Ik ben bezig met het ontwerp van deze applicatie en nu aan het onderzoeken hoe het beste informatie uit de database van honderdduizenden foto's kan worden opgevraagd. Ik zal op een slimme manier koppelingen moeten aanbrengen tussen de diverse tabellen waarin de gegevens zijn opgeslagen. Daarbij moet ik ervoor zorgen dat het systeem gebruikersvriendelijk werkt, zodat iedereen snel en gemakkelijk kan zoeken.Netwerk beheerder / consultant
Vandaag ga ik op bezoek bij een klant die een computernetwerk wil laten aanleggen. Deze klant heeft meerdere vestigingen in Nederland en de lokale systemen moeten op elkaar worden aangesloten. Ik ga eerst vragen wat de klant precies wil en vervolgens ga ik een ontwerp maken van het netwerk. Daarbij besteed ik extra aandacht aan de beveiliging van het netwerk. Ik bepaal welke firewalls er moeten komen en hoe deze ingesteld moeten worden. Ook bekijk ik hoe het netwerk goed beveiligd kan worden tegen virussen en spam. Daarbij moet ik er wel opletten dat het netwerk niet te traag wordt.
Business Analist
Vandaag werk ik aan de invoering van een nieuw studentenadministratiesysteem. Een hogeschool wilde het oude systeem uitbreiden met nieuwe functies. Eerst heb ik gesprekken gevoerd met de gebruikers van het systeem en gevraagd wat voor mogelijkheden zij misten. Ik heb opgeschreven welke gegevens er op welk moment in het systeem worden ingevoerd en welke informatie de verschillende gebruikers moeten hebben. Vervolgens heb ik het systeem aangepast en alle wijzingen opgeschreven in een handleiding. Vandaag ga ik alle medewerkers trainen in het gebruik van het nieuwe systeem.


Projectleider
Vandaag werk ik aan de ontwikkeling van een digitaal bestelsysteem voor een fietsenfabrikant. Ik heb eerst een aantal gesprekken gehad om de wensen van de klant helder te krijgen. Daarna heb ik een projectplanning opgesteld en vastgelegd welke onderdelen van het ontwerp wanneer af moeten zijn. Ik heb zelf een eerste ontwerp gemaakt dat de programmeurs nu aan het uitwerken zijn. Net heb ik gehoord dat één van de programmeurs tegen een zeer lastig probleem is opgelopen. Ik moet nu gaan kijken of dit snel op te lossen is, anders moet ik met de klant overleggen of het systeem later geleverd kan worden.