Nederland staat vol met gebouwen, huizen, kantoren, bedrijfspanden, recreatiehuizen en gebieden en ga zo maar door. Gelukkig is geen huis of kantoor hetzelfde. Er is voor ieder mens een huis dat bij hem of haar past en voor ieder bedrijf een perfect kantoor.
Niet alleen de buitenkant is van belang, maar ook de binnenkant en de kwaliteit van het gebouw. Daarnaast is de plek erg belangrijk voor het gebruik, maar ook voor de waarde. Hetzelfde huis in Amsterdam is veel duurder dan in Winschoten. Wat bepaald dan eigenlijk de waarde en wanneer is het geschikt? Daarvoor heb je een makelaar nodig, die heeft inzicht in de markt, de ontwikkelingen, de behoefte van mensen en de waarde van een gebouw.
Maar natuurlijk gaat het niet alleen om bestaande gebouwen. Hoe gaat de ontwikkeling in de toekomst? Welke woon- en winkelbehoeften hebben mensen? Hoe ziet de stad van de toekomst eruit? Hoe gaan bedrijven werken en welke behoefte aan ruimte hebben ze dan nodig? Investeerders zijn daar druk mee bezig. Ze kijken constant vooruit en spelen in op de ontwikkelingen. Ze nemen grote risico's door gebouwen te gaan bouwen met de verwachting dat mensen of bedrijven het gaan kopen. Het hoeft niet altijd nieuwbouw te zijn, maar het kan ook gaan om herbestemming van bijvoorbeeld kerken, ziekenhuizen en fabrieken.
Gebruik, omgeving, kwaliteit, behoefte, vormgeving, interactie, investering, ontwikkeling enzovoorts zijn de kernwoorden.
Verschillende takken binnen deze sector zijn:
Project ontwikkeling: je zet plannen op voor huizen en gebouwen of hebt een financieel aandeel in gebouwen.
Makelaardij: je regelt het contact tussen koper en verkoper.