Kunst en Cultuur
Theater en toneel
Werkzaamheden (2)

1.
Acteur
Vandaag gaan we verder met het oefenen voor een nieuw stuk in het theater. Er moet nog veel gerepeteerd worden. Sommige scènes moeten we 20 keer over doen ….
Lees meer..

2.
Rececent
Vanavond ga ik naar een voorstelling van een moderne regisseur. Hij heeft een oud toneelstuk op een moderne manier vertaald. Ik heb mij voorbereid …..
Lees meer….
Theater en toneel is al honderden, dan niet duizenden, jaren een bekende manier om verhalen te vertellen. Er zijn dan ook door de jaren heen miljoenen voorstellingen geweest die allemaal hun steentje bij hebben gedragen aan de vele culturen. De laatste jaren is ook de musical erg populair.

 

Dankzij de technologie van tegenwoordig is er steeds meer mogelijk in “theaterland” en wordt er ook voor grotere publieken gespeeld. Dit heeft ook gezorgd voor een grotere verscheidenheid aan banen, zo moeten er mensen zijn voor het licht, het geluid en de special effects.

 

Binnen theater en toneel kun je je specificeren in de geschiedenis en beroemde en befaamde stukken analyseren, maar je kunt ook je creatieve geest loslaten en zelfstandig je eigen script  te maken.

 

Ook een mogelijkheid binnen de sector is functioneren als theater- of toneelcriticus. Er zijn op het moment veel shows die tournees maken. Hier staan regelmatig stukken over in tijdschriften en kranten die geschreven kunnen worden.

 

Verschillende takken binnen deze sector zijn:

 

 

Opleidingen:

WO:
Theaterwetenschap
HBO: toneelschool, theatre management of theater uitvoering, Productie podiumkunsten

Profiel
De opleidingen zijn te doen met ieder havo of vwo pakket.
acteren
regiseren
productie