Gezondheid
Tandheelkunde
Werkzaamheden (2)

1.
Tandarts
Vandaag heb ik weer een hele volle agenda. Ik werk met 2 behandelkamers, dus zo’n 25 patiënten per dag. Mijn assistentes bereiden …  
Lees meer..

2.
Mondhygienist
Ik behandel ongeveer 8 patiënten per dag. Van kinderen tot oude mensen, mensen van alle achtergronden. Ik maak niet alleen ...
Lees meer….
Bij de tandheelkunde gaat het niet alleen om het vullen van gaatjes en plaatsen van bruggen en kronen maar juist ook om het voorkomen van een tand- en kaakproblemen. Daarnaast houdt de tandarts zich bezig met allerlei ziekten die in de mond kunnen voorkomen en problemen bij het gebit kunnen veroorzaken. Ontstekingen, parodontitis, vergroeiing van kaken enzovoorts.

 

Het repareren van gebitselementen vraagt een detail gerichtheid en geduld die nodig is om in het kleine oppervlak te werken.

 

Het lijkt er vaak op dat een tandarts alleen werkt, maar hij werkt nauw samen met een klein team van assistenten en mondhygiënisten. Deze laatsten nemen steeds meer werk van de tandarts over. Niet alleen het reinigen van het gebit, maar ook het onderzoeken van problemen en behandelen van kleine gaatjes.

 

Er zijn veel verschillende takken binnen de tandheelkunde:

 

Deze sector kent meerdere takken, zoals:

 

Opleidingen:

WO:
Tandheelkunde
HBO: Mondzorgkunde

Profiel
HAVO: alle profielen
VWO: NT/NG Biologie en Natuurkunde
Tandarts
Mondhygienist