De omgeving waar we leven is niet uit zichzelf ontstaan. Wij als mensen en bewoners hebben het vormgegeven naar onze eigen ideeen. We zijn er niet altijd actief mee bezig maar iets wat 200 jaar geleden is aangelegd lijkt oud, maar is nog steeds aangelegd.

 

Omdat we met zoveel mensen op elkaar leven is het belangrijk dat we goed nadenken hoe we met ruimte omgaan. Niet alleen voor grote gebieden maar ook voor je eigen tuin. Een gebied dat niet onderhouden wordt vervalt.

 

De inrichting van de grote gebieden in nederland ligt in handen van de gemeente en de provincie. Zij stemmen dit af op het landelijk beleid van de overheid. Grote organisaties zijn Staatbosbeheer en Natuurmomumenten. Maar ook wereldwijd zijn er veel organisatie actief.

 

Belangrijk is om te weten hoe je de natuur het best beschermt en benut. Hoe maak je het mogelijk om beheer van natuur en landschap duurzaam te bekostigen? Hoe bescherm je de zeldzame flora en fauna van het tropisch regenwoud terwijl ook de lokale bevolking genoeg inkomsten houdt? Wat kun je in Nederland doen om de achteruitgang van soorten te stoppen? Hoe gebruik je de schaarse buitenruimte optimaal, welke functies kunnen

gecombineerd worden? Hoe krijg je mensen de natuur in zodat de zorgkosten dalen? Dat zijn vragen voor een bos- en natuurbeheerder.

 

Naast het beheer heb je te maken met verandering. Behoefte aan andere vormen van recreatie om steden of de herbestemming van grote militaire gebieden. Daarvoor kennis nodig van ecologie, bodem, hydrologie, geografie en economie. Het landschap is ontstaan door natuurlijke invloeden, maar in grote delen van de wereld wordt het nu door mensenhanden vormgegeven.

 

Er zijn richtingen die zich bezig houden met deze materie:

 

 

 

 

 

 

 

Landschap, Bos, Platteland en Tuin
Werkzaamheden (4)

1.
Landschap- en tuinarchitect
Het gebied De Tuinen van West, net ten westen van Amsterdam, dreigt aan verloedering ten onder te gaan. Ik mag een ontwerp gaan maken voor de toekomst van dit gebied. Ik begin .......
Lees meer..

2.
Boswachter/beheerder
Ik ben verantwoordelijk voor de ecologische en economische resultaten van het gebied 'het Leersumse Veld'. Ik schrijf visies over .......
Lees meer….

3. Bosbouwer
4.
Beleidsmedewerker
Opleidingen:

WO:
Bos- en natuurbeheer, Landschapsarchitectuur en ruimtelijke planning
HBO: Tuin- en Landschapsinrichting
Bos- en Natuurbeheer, Plattelandsvernieuwing
.

Profiel
Havo en VWO alle profielen met wiskunde

Aarde en milieu
bos- en natuurbeheer
tuin- en landschapsarchitectuur