Recht en bestuur
Juridisch/rechten
Werkzaamheden (3)

1.
Advocaat
Vandaag ben ik ingehuurd door een werknemer die is ontslagen door zijn werkgever. Deze persoon had een belangrijke functie binnen het bedrijf en vecht zijn plotselinge ontslag aan. Ik ga...Lees meer..

2.
Jurist
Ik werk binnen een verzekeringsmaatschappij bij de juridische hulpverlening. Klanten kunnen mij bellen over juridische zaken. Ik leg dan uit hoe het in de wet staat en welke mogelijke ...
Lees meer….

3. Rechter
Als rechter sta ik boven de partijen. Ik heb geen belangen bij beide partijen. Vooraf aan een zitting krijg ik alle informatie...

Lees meer….

Nederland is een rechtsstaat, dat is de basis van onze democratie. Dit houdt in dat de Nederlandse burgers tegen de overheid worden beschermd door rechters. Deze rechters kijken naar alles wat als eerlijk en juist wordt ervaren. Rechters zijn leidend binnen een democratisch land. Het oordeel van een rechter of hooggerechtshof in het bijzonder is de nieuwe maatstaf waarin we een soortgelijk probleem of vraagstuk zullen bekijken in de toekomst.

 

Het is niet alleen bepalend voor burgers ten opzichte van de overheid maar ook ten opzichte van bedrijven en andere burgers. Je recht behaal je via het rechtssysteem en niet via het persoonlijk opeisen van je recht.

 

Er is een basisset van regels afgesproken en die staan besproken in de wetboeken. De praktijk van het toepassen van die regels is vastgelegd in allerlei uitspraken van de rechters. Binnen het recht is er veel aandacht voor  theorie in de vorm van wetten en regels, ook maak het gebruik van praktijk en actualiteit.

 

Juristen en advocaten bekijken problemen en proberen een zo gunstig mogelijke uitkomst te creëren voor eigen partij. Er zijn namelijk aanklagers en verweerders. Aan de advocaat en jurist de taak de verweerder te beschermen en aan de rechter de taak alles mee te nemen in zijn oordeel en de ‘eerlijkste’ oplossing te vinden die hij mogelijk acht.

 

Advocaten mogen hun zaak bepleiten bij de rechtbank. Juristen mogen dat niet.

 

Verschillende gebieden binnen deze sector zijn:

Opleidingen:

WO:
Rechtsgeleerdheid, Fiscaal Recht, Notarieel recht, Internationaal recht.
HBO: HBO-rechten, Hogere Juridische Opleiding, Sociaal-Juridische Dienstverlening

Profiel
De opleidingen zijn te doen met ieder havo of vwo pakket.
jurist
advocaat
rechter