Medische behandelingen worden gegeven door een arts die aan een universiteit geneeskunde of “medicijnen” heeft gestudeerd. Een paramedicus daarentegen mag een (para)medische behandeling geven als hij of zij een paramedisch beroep heeft gestudeerd op HBO-niveau. Letterlijk betekent paramedisch “naast de dokter”. Je bent dan meestal niet met medicijnen bezig maar met allerlei andere soorten behandelingen. Je helpt mensen zonder medicijnen.
Paramedische behandelaars zijn fysiotherapeuten, verpleegkundigen, ergotherapeuten, Mensendieck en Caesartherapeuten, diëtisten, huidtherapeuten, logopedisten, podotherapeuten, orthoptisten, mondhygienisten en radiodiagnostische en -therapeutische medewerkers.
Er zijn veel verschillende takken binnen de paramedische gezondheidszorg:
Fysiotherapie, behandelt gewrichten of spieren met massage en lichaamsoefeningen om kwaaltjes te genezen of te voorkomen.
Verpleegkunde, verzorgt mensen met een beperking of ziekte en helpt hen er bovenop te komen of met hun beperking te leren leven.
Ergotherapie, behandelt mensen en helpt hen zo optimaal mogelijk dagelijkse activiteiten weer uit te voeren
Logopedie, behandelt mensen met een spraakbeperking.
Verloskunde, houdt zich bezig met geboorte en helpt vrouwen bij de zwangerschap.
Mondzorgkunde, richt zich op het menselijk gebit, vult gaatjes, boort, polijst tanden en leert mensen hoe ze hun gebit gezond kunnen houden
Podotherapie, behandelt voetklachten of klachten aan de benen en de rug die worden veroorzaakt door niet goed functioneren van de voeten.
Huidtherapie, helpt mensen met huid-, litteken en beharingsproblemen.
Oefentherapie Cesar, expert in gezond bewegen, hoe spieren en gewrichten werken. Je helpt mensen die klachten hebben door een verkeerde manier van bewegen.
Optometrie, constateert met behulp van metingen een afwijking aan de ogen en schrijft brilglazen voor.