Gezondheid
Geneesmiddelen, farmacie, apotheek
Werkzaamheden (3)

1.
Medicinaal Scheikundige
We zijn bezig met een groot onderzoek naar de samenstelling en werking van de celwand van een kankercel. Dat is vooral het werk van mijn biomedische collega’s. Ik ga met hun bevinden ….
Lees meer..

2.
Farmakundig adviseur
Ik werk als voorlichter bij een grote patiëntenvereniging. Patiënten kunnen bij mij terecht over de voorlichting over het gebruik en werking van medicijnen voor hun ziekte. Daarnaast....
Lees meer….

3.
Apotheker

We nemen ze allemaal, pillen. Voor eenvoudige pijntjes zoals paracetamol of complexe medicijnen voor kanker. In die pillen zitten chemische stoffen die op een ingewikkelde manier met elkaar samenwerken in veranderingen in het lichaam in gang zetten.

 

Verschillende stoffen hebben verschillende uitwerkingen. Maar ook de hoeveelheid is bepalend voor het effect. Een complexe materie waar veel onderzoek in plaatsvind. Voor de meeste ziekten zijn medicijnen, maar voor veel nog steeds niet.

 

Er zijn mensen die zich bezig houden met onderzoek, welke stoffen hebben welk effect en waar komen die stoffen vandaan. Anderen zijn bezig om deze aan mensen te geven en de juiste doseringen te bepalen.

 

Binnen deze sector zijn verschillende taken:

 

Opleidingen:

WO:
Farmacie, Farmaceutische Wetenschappen
HBO: Farmakunde

Profiel
Havo: alle profielen
WO: NT of NG met natuurkunde
ontwikkeling
uitgifte