Economie en bedrijf
Financiën, accounting en belasting
Werkzaamheden (5)

1.
Accountant
Vandaag begin ik met de controle van de boekhouding van een klein bedrijf. Zij houden zelf op de computer de administratie. Met steekproeven controleer
Lees meer..

2.
Financieel manager
Ik ga over alle financiën in mijn organisatie. Niet de alleen de administratie en de boekhouding, maar ook over onze beleggingen, leningen en afspraken ....
Lees meer….

3. Controller
4.
Bankier
5. Belasting inspecteur

De allergrootste bedrijven zoals Apple hebben een balans van 200 miljard dollar. Dat betekent dat ze 200 miljard dollar waard zijn als je al hun bezittingen bij elkaar optelt. Kijk eens naar je eigen bezittingen en vergelijk dat er maar eens mee.

 

Maar om die 200 miljard te bereiken en te behouden werken ze met duizenden werknemers, duizenden uitgavenposten, duizenden controles en af te dragen belastingen. Dat is nog best wel een hele klus om goed bij te houden. Je moet heel nauwkeurig te werk te kunnen gaan. Kleine foutjes kunnen kosten van miljoenen euro’s als gevolg hebben.

 

Omdat er veel verschillende geldstromen zijn waar veel mensen mee bezig zijn is overzicht en controle erg belangrijk. Financiële mensen zijn uiteindelijk hoofdverantwoordelijk voor het geld van een bedrijf. Hoe kan het bedrijf zo efficiënt mogelijk belasting betalen? Hoe krijg je al je kosten inzichtelijk en kan je zien waar het fout gaat? Hoe kunnen we het best bezuinigen zonder mensen te ontslaan? Dit zorgt ervoor dat men veel verantwoordelijkheid heeft. Zij zijn de personen die de adviezen geven, die het bestuur van het bedrijf moet adviseren om wel of geen investering te doen en om wel of geen bezuinigingen toe te passen.

 

Niet alleen het bijhouden is een groot deel van de taken in deze sector, controleren is ook een heel belangrijke. Zo zullen mensen hier altijd nauwkeurig kijken naar de geldstromen om te voorkomen dat iemand geld wegsluist of dat fouten over het hoofd worden gezien.

 

Verschillende takken binnen deze sector zijn:

 

Opleidingen:

WO:
accountancy, economics and business economics.
HBO: bedrijfseconomie, Financial Service Management.

Profiel: N&G, N&T, E&M, C&M (+Wiskunde A/B)

finance en belastingen
financial services