Economie en bedrijf
Economie
Werkzaamheden (4)

1.
Econoom
Als econoom bij de toezichthouder op de energiemarkt, werk ik onder meer aan de ontwikkeling van de methoden van regulering, beoordeel ik investeringsplannen, stel ik tarieven..
Lees meer..

2.
Beleidsmedewerker
In mijn functie neem ik het voortouw bij het oppakken van nieuwe initiatieven die goed zijn voor de stad. Het bestuur ....
Lees meer….

Of je het nu wilt of niet, je hebt dagelijks te maken met economie. Want je wilt nog zoveel doen, maar je hebt zo weinig tijd, of misschien niet genoeg geld. Of je wilt juist zo weinig mogelijk doen, maar… hoe verdien je dan genoeg geld om van te leven? En dat is nu net waar economie over gaat.

 

Economie bestudeert hoe mensen keuzes maken bij de productie, consumptie en distributie van schaarse goederen en diensten. Hoe je je behoeften probeert in te vullen met middelen, zoals geld of vrije tijd, dingen waar je geen oneindige hoeveelheid van hebt. Hoe schaarser een product of dienst, hoe duurder/waardevoller het kan zijn. Maar hoe werkt al die vraag en aanbod op elkaar. Uiteindelijk is de hele economie met elkaar verbonden. Soms zijn daar regels voor terug te vinden waardoor je voorspellingen kunt maken maar soms ook niet. Of blijkt het in de werkelijkheid weer net anders te lopen. Daar waar miljarden mensen dagelijks autonome keuzes maken, kunnen op andere plekken onverwachte veranderingen optreden.

 

Overheden en bedrijven willen de economie graag kunnen beïnvloeden en voorspellen. Hoe beter je dat kan, hoe meer je je eigen uitgaven kunt beheersen of je winst maximaliseren. Een interessant samenspel waar de regels nog niet helemaal duidelijk zijn maar, waar iedereen dagelijks mee geconfronteerd wordt.

 

Economie is ook nauw verbonden met andere disciplines zoals financiën, marketing, commerciële economie.

 

Verschillende takken binnen deze sector zijn:

 

 

Opleidingen:

WO:
economie
HBO: -

Profiel
E&M of N&G met economie