BOUWKUNDE EN CIVIELE TECHNIEK
Bouwkunde en Civiele techniek is overal om je heen zichtbaar. Denk aan gebouwen als de kerk, het station, de school waar je op zit of zelfs je eigen huis. Al deze gebouwen zijn gebouwd met behulp van de inzichten uit de bouwkunde. Met kennis in deze sector kun je uiteindelijk dus zelf een eigen gebouw ontwerpen en de bouw ook uitvoeren. Naast het ontwerp, krachtberekeningen, kosten en duurzaamheid moet het project ook uitgevoerd worden. Talloze bouwlieden zijn met hun vakkennis bezig om het totale gebouw te realiseren onder leiding van uitvoerders, projectleiders en bouwondernemers.
Naast het efficient en kwalitatief bouwen, liggen er uitdagingen voor de toekomst: energie besparen, hergebruik van materialen, duurzaamheid, 3D printen van een huis, enz.
Het gaat niet alleen over het maken van bepaalde huizen en nieuwbouw, maar ook om het onderhouden, renoveren, of het duurzamer maken van bestaande gebouwen, kortom; de mogelijkheden zijn eindeloos.
Maar met een gebouw alleen ben je er nog niet. Je moet er ook nog komen: snelwegen, waterwegen, tunnels, bruggen, verlichting etc. zijn ook nog nodig. Deze tak heet Civiele Techniek. De Civiele Techniek richt zich op maken van alle bouwwerken voor algemeen gebruik: bruggen, wegen, rotondes, treinrails, kanalen, waterafvoer etc. Niet alleen het ontwerpen en maken ervan, maar net zo belangrijk, ook het onderhouden.
Bouwkunde en Civiele techniek heeft dan ook verschillende takken:
Architectuur, het tekenen en ontwerpen van gebouwen als huizen en openbare ruimtes of de inrichting ervan.
Bouwtechniek, het bedenken hoe en met welke materialen je de gebouwen maakt.
Projectontwikkeling, het overzicht op de bouwplaats en uiteindelijke bouw.
Weg- en waterbouw, hoe, waar en waarom je een weg, kanaal of dijk bouwt.