Biologie en (bio)medisch onderzoek
werkzaamheden
Werkzaamheden
Plantenteelt
Ik werk aan de ontwikkeling van nieuwe kamerplanten die aparte kleuren hebben. Er is één natuurlijke variant van een groene plant die paarse kleuringen heeft op onderkant van de bladen. Deze plant maakt de kleurstof anthocyaan aan. Om deze paarse kleur ook in andere planten te kunnen krijgen moet ik weten hoe de aanmaak van deze kleurstof genetisch geregeld is. Vandaag ga ik in het laboratorium het genoom van de plant analyseren en onderzoeken welk gen de productie van deze kleurstof regelt.
Voedsel technoloog

Ik ben verantwoordelijk voor de kwaliteit van de zuivelproducten die in de fabriek geproduceerd worden. Ik neem monsters van de binnenkomende grondstoffen en controleer de samenstelling van het eindproduct. Ook ben ik verantwoordelijk voor het ontwikkelen van procedures voor nieuwe producten. Vandaag ga ik onderzoeken hoe het beste een nieuw soort lang houdbare drinkyoghurt kan worden gesteriliseerd. Ik moet zorgen dat er tijdens de verhitting voldoende bacteriën worden gedood en dat de smaak voldoende behouden blijft.
Biomedisch onderzoeker
Ik ben onderdeel van team dat onderzoek doet naar de oorzaak van een erfelijke afwijking die taaislijmziekte veroorzaakt. Een ander deel houdt zich bezig met de erfelijke aspecten en het DNA, ikzelf verdiep me in de effecten op celniveau. We begrijpen al welke stoffen een rol spelen bij de aantasting van de cel, maar we weten nog niet hoe die stoffen op elkaar in werken. Voor deze maand staat er een aantal testen gepland waarmee we denken weer meer inzicht te krijgen.
Beleidsmedewerker
Bij onze gemeente komen er de komende tijd veel nieuwe natuurprojecten. Mijn rol is het in kaart brengen van de gevolgen voor het lokale ecosysteem. Welke dieren en plantensoorten zijn er nu en wat wordt het effect van de veranderingen. Het is een langdurig project waaraan door de verschillende partijen groot belang wordt gehecht. Wij willen in ieder geval een aantal unieke plantensoorten die in onze gemeente voorkomen behouden.