Recht en bestuur
Bestuur, beleid en politiek
Werkzaamheden (3)

1.
Beleidsmaker
Als beleidsmedewerker in het Sociaal Domein voor een middelgrote gemeente maak ik deel uit van het organisatieonderdeel Regie en Ontwikkeling. Ik werk nauw samen met..
Lees meer..

2.
2e kamerlid
Ik heb een intensieve dag voor de boeg. Als 2e kamerlid moet ik me goed verdiepen in alles wat er speelt op mijn gebied, Economische Zaken, waar ik woordvoerder voor ben. Mijn agenda …...
Lees meer..

3. Project manager schooluitval


Waar mensen samenleven zijn regels en organisatie nodig. We kunnen niet zomaar overal een huis gaan bouwen of een voetbalveld gaan aanleggen. Wat doen we met de vuilnis? De straatverlichting? De veiligheid? Het riool?

 

Een samenleving moet dus bestuurd worden. Zowel op Europees, landelijk, provinciaal als op lokaal niveau. De mensen die ons besturen kiezen we wij de landelijke en lokale verkiezingen. De gekozen mensen kiezen vervolgens de beleidsmakers voor de komende 4 jaar. Deze mensen moeten er voor zorgen dat we prettig kunnen leven, gevaren afwimpelen en het graag beter hebben dan de jaren er voor.

 

Veel onderwerpen zijn gevoelig en niet iedereen vind een oplossing ook de beste oplossingen. Bij het besturen is het van belang dat je zoveel mogelijk mensen achter de oplossing krijgt. Dat betekent veel kennis van zaken hebben, samen kunnen werken, compromissen kunnen bereiken, regels vaststellen en laten handhaven en vooral een visie voor de toekomst hebben.

 

Verschillende gebieden binnen deze sector zijn:

 

Opleidingen:

WO:
Bestuurskunde, Technische Bestuurskunde, Bestuurs- en Organisatiewetenschap, Internationale Betrekkingen en Internationale Organisatie, Europese Studies en politicologie.
HBO: Bestuurskunde

Profiel
De opleidingen zijn te doen met ieder havo of vwo pakket.
beleid
politiek