Opleidingen

Denk aan: Scheikunde, Chemische Technologie, Chemie,  Life Science and Technology, Voedingsmiddelen-technologie.

Profiel: N&T en N&G
Opleidingen:
WO: Scheikunde, Chemische Technologie, Life Science and Technology, Moleculaire Levenswetenschappen
HBO: Chemie,  Voedingsmiddelen-technologie

Werkzaamheden (4)

1.
Chemicus verf
Ik ben bezig met de ontwikkeling van een nieuw soort verf. Ik heb eerst gesprekken gevoerd met verschillende schilders om te achterhalen wat zij belangrijk vinden in een verf. Zij ....
Lees meer..

2.
Proces technoloog
Ik werk bij een kunstoffabrikant, wij maken verschillende soorten kunststoffen uit aardolie. Ik ben er verantwoordelijk dat alle machines en processen binnen de fabrieken goed lopen zodat, we....
Lees meer….

3. Voedingstechnoloog
4.
Kwaliteitsmanager
Scheikunde, chemische- en voedingstechnologie
Scheikunde, overal om je heen komt er scheikunde om de hoek kijken. Zo is bijvoorbeeld je gel, je eten, je kleding en eigenlijk alles wat gemaakt wordt in een fabriek te danken aan scheikunde en chemische technologieën. 

In deze sector is men vooral bezig om te kijken naar de wereld die niet voor het oog zichtbaar is. Gel bijvoorbeeld, is namelijk niet iets dat je uit een boom kunt halen. Het is iets dat wij hebben bedacht en maken door de (chemische) samenstelling van stofjes te veranderen. Deze stofjes bestaan op hun beurt weer uit andere deeltjes. De scheikundige kant houdt zich vooral hiermee bezig. Zo wordt er gekeken naar hoe je de sterkste, meest lekker ruikende, niet-kleverige gel kunt maken. Of er wordt er gekeken naar je eten. Hoe kunnen we er voor zorgen dat groente en fruit zo lang mogelijk vers blijven? Welke stoffen heb je daar voor nodig en hoe verbind je die aan elkaar? Welk proces moet je daar voor gebruiken?

Niet alleen is het belangrijk dat men weet hoe je het maakt, maar ook hoe je het zo makkelijk en goedkoop mogelijk maakt. Hoe kunnen we een fabriek bouwen die genoeg producten kan maken en ook nog eens zo goedkoop mogelijk is? Hoe kunnen wij er voor zorgen dat een fabriek die slecht voor het milieu is, minder schadelijk wordt en niet ontploft tijdens de productie? Dit zijn vragen waar de chemische technologie zich vooral mee bezighoudt.

Voedingstechnologie is een tak op zich. Hierbij worden de twee takken hierboven zijn besproken, gecombineerd en toegepast op voeding. Het lekkere glaasje cola die wij drinken op een vrijdagavond bevat veel suiker, dit is slecht voor ons gebit en onze gezondheid. Is er een mogelijkheid om de cola gezonder te maken en tegelijkertijd lekker te houden? Hoe lost die dan op in de cola? Of hoe maken (printen?) we de hamburger van de toekomst? Hoe maak je  vleesvervangers?

Exact, informatie en techniek